10. Overige opbrengsten
(bedragen in € 1.000) |
2023 |
2022 |
Diverse opbrengsten |
11.684 |
9.771 |
Verrekeningen Eurocontrol |
4.631 |
5.127 |
Subsidies / bijdragen derden |
9.283 |
7.844 |
Totaal |
25.598 |
22.742 |
De diverse opbrengsten bestaan grotendeels uit de bijdrage van Defensie voor 8,7 miljoen euro met betrekking tot 1ATM (2022: 6,6 miljoen euro). Daarnaast bestaan de diverse opbrengsten uit verschillende dienstverlening in de vorm van onderhoud van apparatuur voor derden, doorberekening van geleverde diensten aan derden en de verhuur van ruimten aan derden. In alle gevallen betreft het verrichten van dienstverlening. LVNL verantwoordt de opbrengsten op moment van levering van de dienst.
De verrekeningen EUROCONTROL betreffen de verrekeningen van de Nederlandse contributiebijdragen aan zowel de centrale EUROCONTROL organisatie als MUAC, de verkeersvolume- en kostenrisico’s van MUAC en het gedeelte van het FABEC capacity incentive scheme dat voor rekening van MUAC komt. Met het ministerie is afgesproken dat LVNL vanuit deze verrekening de uitgaven voor de vrijgestelde vluchten en VFR-verkeer bekostigt. Over het resterende bedrag, het zogenoemde vrij besteedbare deel, maakt LVNL afspraken met het ministerie. In 2023 heeft het ministerie aangegeven een deel van de verrekeningen EUROCONTROL te willen gebruiken voor het dekken van een aantal kostenposten voor de luchtverkeersdienstverlening op Bonaire en de Airspace management cell bij MUAC. LVNL heeft afgesproken met het ministerie het resterende deel te gebruiken ter compensatie van de exploitatiekosten voor Lelystad Airport en de bijdrage aan het solidariteitsfonds dat is opgericht in verband met de oorlog in Oekraïne. Voor verdere informatie: zie toelichting 29 Gerelateerde partijen.
Subsidies/bijdragen derden bestaan voor 8,4 miljoen euro uit subsidies verkregen in het kader van studieonderzoeken (SESAR-subsidies), investeringssubsidies vanuit het infrastructuurfonds Connecting Europe Facility for Transport (CEF Transport) en vanuit het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI). Deze laatste subsidies worden verstrekt door de European Climate, Infrastructure & Environment Executive Agency (CINEA). De in 2023 en 2022 verantwoorde subsidiebedragen betreffen subsidiegelden voor gemaakte exploitatiekosten van LVNL in deze projecten, dan wel compensatie van de afschrijvingskosten voor de reeds in gebruik genomen activa. Aangezien LVNL in december 2023 heeft besloten project WAM/ADS-B stop te zetten (vervanging van de huidige TAR-toezichttorens op Schiphol en Groningen Airport Eelde door het Wide Area Multilateration (WAM) and Automatic Dependent Surveillance Broadcast (ADS-B)-systeem, zie toelichting 15), is de eerder voor dit project verantwoordde subsidievrijval van 620 duizend euro in 2023 geheel ten laste van de subsidiebaten teruggedraaid.
De Europese Commissie kan tot vijf jaar na afronding van het project een audit uitvoeren op de ingediende declaraties (juistheid, volledigheid en rechtmatigheid van onder andere aanbestedingstrajecten en of kosten in de juiste periode verantwoord zijn).
Naast de vrijval voor CINEA subsidies bestaan subsidies/bijdragen derden uit:
Een vrijval van een door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verstrekte subsidie om de impact van onbemande luchtvaart te verkennen (389 duizend euro vrijval).
Een vrijval van een door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verstrekte subsidie ter verbetering van de informatiehuishouding (287 duizend euro vrijval).
Een vrijval van een door Nederlandse Olie en Gas Exploratie en Productie Associatie (NOGEPA) verstrekte subsidie ter verbetering van de radardekking op de Noordzee (150 duizend euro vrijval).
Overige subsidievrijvallen (30 duizend euro).