Dubbele materialiteitsanalyse 

LVNL wil op termijn voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de Europese Unie. Een eerste stap binnen CSRD is de ‘dubbele materialiteitsanalyse’: het bepalen van belangrijke (‘materiële’) duurzaamheidsthema's, waarbij ook onze stakeholders worden betrokken. Hiervoor hebben we in 2023 via een vragenlijst input over de thema’s environment, social en governance opgevraagd bij veertien interne en veertig externe stakeholders. Onder externe stakeholders vallen luchtvaartmaatschappijen, luchthavens, luchtverkeersleidingsorganisaties, kennis- en adviesinstellingen, toeleveranciers, overheden, vertegenwoordigers van de omgeving, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en internationale partners. Vanwege de specifieke duurzaamheidsthema’s is ervoor gekozen om met name duurzaamheidsmanagers als vertegenwoordigers van de gedefinieerde stakeholders te benaderen.    

Voor de stakeholderconsultatie is een online enquête uitgevoerd. Op basis van de hoofdonderwerpen van de Europese Standaarden voor Duurzaamheidsrapportage (ESRS) zijn 29 impactonderwerpen geselecteerd die voor LVNL het meest relevant zijn. Over deze ESRS-onderwerpen zijn de stakeholders via de enquête bevraagd naar:  

  • De perceptie op de invloed van het bedrijf op deze onderwerpen (van zeer negatief tot zeer positief).

  • Een kwalitatieve input over hun redenering.

  • De risico's en kansen over dit onderwerp.

  • Het belang van het onderwerp voor het stakeholdertype/de organisatie.

Na een grondige evaluatie van de resultaten is op basis van de mate van risicobeoordeling en het belang voor interne/externe stakeholders vastgesteld wat als een materieel onderwerp beschouwd moet worden. Over de tien meest materiële onderwerpen is vervolgens met zes stakeholders een verdiepend gesprek gevoerd om nader in te gaan op de risico’s en kansen. 

Zowel de resultaten van de online vragenlijst als de interviews hebben geresulteerd in de dubbele materialiteitsanalyse die is weergegeven in onderstaande matrix. Het belang voor belanghebbenden is gebaseerd op hoe belangrijk het onderwerp werd gevonden in de enquête. De mate van impact is gebaseerd op hoe vaak het onderwerp terugkwam in de kwalitatieve resultaten van zowel de enquête als de interviews. Wanneer de impact op een onderwerp versterkt werd door relaties met meerdere onderwerpen, werd de impact hoger beoordeeld. 

Met deze resultaten gaan we in 2024 verder aan de slag. De in de analyse benoemde risico’s en kansen gaan we verrijken. Denk hierbij aan het in kaart brengen van de financiële effecten van eventuele aanpassingen, zowel kosten als baten. De impact beoordelen en prioriteren we op basis van ernst (schaal, reikwijdte en onherstelbaar karakter) en waarschijnlijkheid. De resultaten van de dubbele materialiteitsanalyse nemen we mee bij het herijken van de corporate visie en strategie in 2024. Op basis hiervan wordt het huidige duurzaamheidsbeleid aangescherpt en verdere stappen gezet richting implementatie van CSRD.