Centralised base

LVNL ontwikkelt remote tower voor Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport. De fysieke torenverkeersleiding wordt verplaatst naar het remote tower centre op Schiphol Oost. Het remote tower centre is een centrale locatie van waaruit we torenverkeersleiding gaan geven met behulp van digital remote tower technologie (camerabeelden met zicht op het luchthaventerrein en het nabije luchtruim).

LVNL doet dit om ook de komende jaren de luchthavens in de regio van efficiënte en innovatieve dienstverlening te kunnen voorzien. De innovatie van een remote tower technologie garandeert het kunnen blijven leveren van luchtverkeersdiensten en een kostenverlaging op termijn.

Het verslagjaar stond voor het programma Centralised base in het teken van de realisatiefase van de bouw van de cameramast en shelter op Groningen Airport Eelde en van de remote tower modules en de test- en educatieruimte op Schiphol Oost. Nadat de gebruikers en de omgeving van Groningen Airport Eelde waren geïnformeerd, werden de bouwwerkzaamheden van de cameramast en de shelter voor de technische apparatuur gestart. Halverwege het jaar waren deze werkzaamheden klaar. De Local Airport Training Positions werden in de gebouwen van LVNL op Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport opgesteld. Later in het jaar werd gestart met de verificatie en validatie van deze posities.

Hoewel het programma voorspoedig verloopt heeft de herijking van het projectportfolio ook effect op de ontwikkeling van remote tower. Door de gevolgen van COVID-19, het ontbreken van resources en de benodigde vergunningen, wordt de verdere ontwikkeling getemporiseerd. Activiteiten die nog door kunnen lopen in 2022 zoals het verkrijgen van de vergunning voor en de bouw van de cameramast op Maastricht Aachen Airport en de werkzaamheden aan de remote tower modules op Schiphol Oost, worden voortgezet. Dit met het doel om, zodra de resources er zijn, de ontwikkeling van remote tower weer zo snel mogelijk te vervolgen.